This forum uses cookies
This forum makes use of cookies to store your login information if you are registered, and your last visit if you are not. Cookies are small text documents stored on your computer; the cookies set by this forum can only be used on this website and pose no security risk. Cookies on this forum also track the specific topics you have read and when you last read them. Please confirm whether you accept or reject these cookies being set.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Star Ocean : The Last Hope - International
#1
Tested using latest commit on 18 February 2014 : 22558df68e0fc2648c53c60ffde8858ed086922e

The emulator doesn't crash, and displays the following error (seems looping forever) :
Code:
PPU[1] Thread (CPUThread)[0x00d9f034]]: sys_fs error: "/aska0000.bin" not found! flags: 0x00000000

A particular note, this aska0000.bin file is a 23.3 Gb file inside PS3_GAME/USRDIR.
Log file is attached.

.txt   Star Ocean - The Last Hope International.txt (Size: 29.84 KB / Downloads: 149)
Reply
#2
upload ur log at

https://github.com/Dante38490/Log-Rpcs3
Reply
#3
Sometimes you have to force the emu/game to find certain files. Go to config -> virtual file system manager and add "PS3_GAME/USRDIR" to the root "/" (will break other games though), or just copy the file there, symlink it, or whatever. It should be found then. Some other games also require you to do this, Disagea 4 for instance (I think)
Reply
#4
(02-18-2014, 05:01 PM)ssshadow Wrote: Sometimes you have to force the emu/game to find certain files. Go to config -> virtual file system manager and add "PS3_GAME/USRDIR" to the root "/" (will break other games though), or just copy the file there, symlink it, or whatever. It should be found then. Some other games also require you to do this, Disagea 4 for instance (I think)

Oh I see.. but if the emulator is already mature enough, this kind of workaround won't be needed anymore, will it ?
Or perhaps this workaround will always be needed ?
Reply
#5
It is probably an emulator bug. It should be fixed eventually, but there are more important things for now I guess.
Reply
#6
An update for this game using rev : 4770e5af084b8e9d3d2a0b8bdc99984e8beac8e8
The emulator doesn't crash, and stopped at this instruction right after opening the 23.3Gb file.
We still need to add PS3Game/USRDIR manually to root folder using VFS to load this file though ..

Code:
[W : PPU[1] Thread (CPUThread)[0x00d9f034]]: *** cellFsOpen(path="/aska0000.bin"): fd = 56
[E : PPU[1] Thread (CPUThread)[0x00d9f004]]: TODO: cellFsReadWithOffset
Reply
#7
Update for this game using latest revision : fb1b57720c124f22d3d8148df61e6df5a64aba04
After Alex implemented cellFsReadWithOffset, this game now shows Debug Console related to Atrac.
Code:
Multistream: atrac failed to load -2147418106

Btw, we still need to map PS3GAME/USRDIR manually in Virtual File Manager ..
Log is attached here while waiting for Dante to merge the update.
   


Attached Files
.txt   BLES00767-[Star Ocean - The Last Hope International].txt (Size: 35.21 KB / Downloads: 128)
Reply
#8
Latest revision(0e437312adb1b02c9e04292c1ba51f5d58acceed) caused this error even though I've mapped the USRDIR in virtual file manager.
Code:
[E : PPU[1] Thread (CPUThread)[0x00d9f034]]: sys_fs error: "/dev_hdd0/game/MRTC00001/USRDIR/aska0000.bin" not found! flags: 0x00000000
Previously, if we map the folder USRDIR under "/" path, this issue will be solved. But the latest revision requires us to map the USRDIR folder into /dev_hdd0/game/MRTC00001/USRDIR.

And then, we also need the file flashATRAC.pic in dev_flash folder.
Here is the few lines after loading the flashATRAC file.
Code:
[W : PPU[1] Thread (CPUThread)[0x00d9f034]]: *** cellFsOpen(path="/dev_flash/sys/external/flashATRAC.pic"): fd = 81
[W : PPU[1] Thread (CPUThread)[0x00d9f01c]]: sys_fs warning: cellFsClose(fd=81)
[E : PPU[1] Thread (CPUThread)[0x00ff3250]]: TODO: _cellSpursSendSignal
[E : PPU[1] Thread (CPUThread)[0x00ff3094]]: TODO: cellSpursEventFlagWait
[E : PPU[1] Thread (CPUThread)[0x00ff3250]]: TODO: _cellSpursSendSignal
[E : PPU[1] Thread (CPUThread)[0x00ff3094]]: TODO: cellSpursEventFlagWait
[W : PPU[1] Thread (CPUThread)[0x0003c300]]: sys_semaphore warning: sys_semaphore_create(sem_addr=0x311912d0, attr_addr=0xd0020900, initial_count=0, max_count=2147483647)
[W : PPU[1] Thread (CPUThread)[0x0003c300]]: sys_semaphore warning: sys_semaphore_create(sem_addr=0x3119134c, attr_addr=0xd0020900, initial_count=0, max_count=2147483647)
[W : PPU[1] Thread (CPUThread)[0x0003c300]]: sys_semaphore warning: sys_semaphore_create(sem_addr=0x311913c8, attr_addr=0xd0020900, initial_count=0, max_count=2147483647)
[W : PPU[1] Thread (CPUThread)[0x0003c300]]: sys_semaphore warning: sys_semaphore_create(sem_addr=0x31191444, attr_addr=0xd0020900, initial_count=0, max_count=2147483647)
[W : PPU[1] Thread (CPUThread)[0x0003c300]]: sys_semaphore warning: sys_semaphore_create(sem_addr=0x311914c0, attr_addr=0xd0020900, initial_count=0, max_count=2147483647)
[W : PPU[1] Thread (CPUThread)[0x0003c300]]: sys_semaphore warning: sys_semaphore_create(sem_addr=0x3122aac0, attr_addr=0xd0020910, initial_count=0, max_count=2147483647)
[W : PPU[1] Thread (CPUThread)[0x00ff7004]]: cellAudio warning: cellAudioInit()
[! : Audio Thread]: Audio started
[W : PPU[1] Thread (CPUThread)[0x00ff7034]]: cellAudio warning: cellAudioPortOpen(audioParam_addr=0xd0020970, portNum_addr=0x3122aad0)
[W : PPU[1] Thread (CPUThread)[0x00ff7034]]: cellAudio warning: *** audio port opened(nChannel=8, nBlock=8, attr=0x0, level=0.000000): port = 0
[W : PPU[1] Thread (CPUThread)[0x00ff7010]]: cellAudio warning: cellAudioGetPortConfig(portNum=0x0, portConfig_addr=0xd0020990)
[W : PPU[1] Thread (CPUThread)[0x0003c444]]: sys_semaphore warning: sys_semaphore_create(sem_addr=0x3122ab28, attr_addr=0xd0020960, initial_count=0, max_count=1)
[E : Audio Thread]: alcOpenDevice: OpenALC error 0xa001
[E : Audio Thread]: alcCreateContext: OpenALC error 0xa001
[E : Audio Thread]: alcMakeContextCurrent: OpenALC error 0xa001
[W : Audio Thread]: Audio aborted
[! : RSXThread]: RSX thread exit...
[!]: Closing memory...
Reply
#9
Do any of u guys ever come across this error message ?
Code:
[E : Audio Thread]: alcOpenDevice: OpenALC error 0xa001
[E : Audio Thread]: alcCreateContext: OpenALC error 0xa001
[E : Audio Thread]: alcMakeContextCurrent: OpenALC error 0xa001

So many revisions and yet this error still persists..
is it a misconfiguration from my side ? Undecided
Reply
#10
(04-03-2014, 05:01 AM)tr4nquility Wrote: Do any of u guys ever come across this error message ?
Code:
[E : Audio Thread]: alcOpenDevice: OpenALC error 0xa001
[E : Audio Thread]: alcCreateContext: OpenALC error 0xa001
[E : Audio Thread]: alcMakeContextCurrent: OpenALC error 0xa001

So many revisions and yet this error still persists..
is it a misconfiguration from my side ? Undecided

Might be a problem on your end - OpenAL isn't initializing properly (0xa001 = invalid [audio] device). Check your sound card settings or try just using null audio instead of OpenAL.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)